KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
ÜSKİM’DE ZEYTİNYAĞI KALİTE ANALİZLERİ
Zeytin yağı (TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ -TEBLİĞ NO: 2017/26)
Natürel zeytinyağı,
Rafine zeytinyağı,
Riviera zeytinyağı,
Çeşnili zeytinyağı
gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Zeytinyağının kimyasal ve fiziksel özellikleri, zeytinin yetiştiği iklim ve toprak koşullarına, türüne ve zeytinyağı üretiminde kullanılan yöntemlere bağlı olarak değişmektedir. Zeytinyağının kalitesi, hasat döneminden sıkım ve şişelemeye kadar geçen tüm süreçten etkilenmektedir. Bu nedenle zeytinyağının kalitesini belirleyen birçok parametre bulunmakla birlikte en önemli parametre için oleik asit yüzdesidir. Bu kapsamda “Yağ asitleri kompozisyonu” analizi yapılmaktadır.